nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

“Joden kunnen beter emigreren uit Nederland”. Heeft Bolkestein toch gelijk?

Toename anti-semitisme incidenten in Europa.

Een van elke vier Europese Joden (26 procent) heeft in de afgelopen twaalf maanden een of meer keer antisemitische pesterijen ondervonden, en een van de drie (34 procent) was in de afgelopen vijf jaar het doelwit.

Vijf procent van de slachtoffers meldde het vernielen van hun eigendommen omdat ze Joods zijn, en zeven procent ondervond lichamelijk letsel of werd met lichamelijk letsel bedreigd. Van de Joden in Frankrijk, België en Hongarije zei 40 tot 50 procent, dat ze overwegen te emigreren omdat ze zich onveilig voelen.

Ook vanuit de Joodse gemeenschap in Nederland vertrekken veel gezinnen naar Israel.

Heeft Bolkestein dan toch gelijk? Lees hier Bolkestein “Joden kunnen beter emigreren uit Nederland”.

Aantal antisemitische incidenten in Europese landen nam in 2013 gevoelig toe.
Lees ook: Grijze meerderheid biedt geen weerstand tegen Jodenhaat.

Dit waren de resultaten van een recent onderzoek uitgevoerd onder Joden in negen Europese landen door het European Union Agency for Fundamental Rights (FRA, Bureau voor Grondrechten). Deze cijfers zijn ook opgenomen in een jaarlijks onderzoeksrapport van het Jewish People Policy Institute aan de Israëlische Knesset.
In het rapport wordt geconcludeerd, dat de Joden in Europa veel pessimistischer zijn over de toekomst dan ze willen toegeven, en dat de Joden op het hele continent zich bedreigd voelen. Volgens het rapport zou het Joodse leven in Europa zijn weer op een keerpunt staan.

Onlangs hebben 200 tot 300 Joodse gezinnen Frankrijk verlaten voor Montreal, Canada, en nog 120 gezinnen zijn naar Londen verhuisd. New York City telt nu twee grote Franse Joodse gemeenschappen, en meer dan 50.000 Franse Joden zijn sinds 1990 in Israël aangekomen.

In de afgelopen paar jaar waren er diverse pogingen om het Joodse leven in Europa verder te beperken – bijvoorbeeld door een verbod op besnijdenis, ritueel slachten van dieren en Joodse begrafenisrituelen – en die beloven niet veel goeds.

Ook de Israëlische regering verwacht niet dat de situatie beslist zal verbeteren. Daarom adviseert de Knesset om de binnenkomst van bedreigde Europese Joden gemakkelijker te maken door belemmeringen weg te nemen op het gebied van werkgelegenheid en sociale integratie, en door het absorptieproces van Joodse immigranten in het Israëlische leger te verbeteren.

Door Yossi Aloni

Bron: Israel Today en De Vlaamse Vrienden van Israel

Met complimenten aan: http://faq-online.nl

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply