nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Duitsland steunt het plaatsen van labels op goederen uit de nederzettingen

Volgens mij bedoelen zij uiteindelijk dit….
2/6/2013 10:38
De Duitse regering steunt de inspanningen van de EU om het “Made in Israel” etiket aan te brengen alleen op producten die van binnen de groene lijn (pre-1967) afkomstig zijn.
De Duitse regering heeft haar stilzwijgende goedkeuring gegeven aan de Europese Unie om Israëlische producten te labellen die vervaardigd zijn in Judea en Samaria de gebieden ‘achter de groene lijn’, zo heeft de leger radio op zondagochtend gemeld.
Het IDF radiostation zei dat het een officiële document van de Duitse regering heeft bemachtigd dat een antwoord was op een parlementaire motie van de oppositie in Berlijn. Het document formuleert Duitslands officiele standpunt over deze kwestie. “Naar onze mening, is het toegestaan om producten te voorzien van de ‘Made in Israël’ sticker slechts indien deze producten worden vervaardigd binnen de 1967 grenzen “, luidt het Duitse document.

De Jerusalem Post heeft ook een brief bemachtigd dat dit bevestigd.

In een brief van 13 mei heeft Dr. Emily Haber, een staatssecretaris in het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, het nieuwe en expliciete standpunt van bondskanselier Angela Merkel’s regering overgebracht.
“Het label ‘Made in Israël’ is volgens het advies van de federale overheid, alleen toegestaan voor producten uit binnen de grenzen van de staat Israël van het grondgebied van vóór 1967”, aldus de brief.

Een woordvoerder is gevraagd om uitleg en zei aan de Jerusalem Post: “Producten uit Israëlische nederzettingen zijn voor lange tijd zijn verkocht in de EU. De EU werkt aan gezamenlijke richtlijnen voor een correcte etikettering van de herkomst van de produkten in het kader van de bescherming van de EU-wetgeving inzake consumentenbescherming. We zijn niet bezig met een discussie over boycotten.”

Israël heeft in het verleden op Duitsland vertrouwd als zijn trouwste bondgenoot in de EU, waarvan veel leden hun steun aan de Palestijnen hebben toegezegd. Momenteel worden produkten van de Israëlische export naar Europese markten, waaronder die van de producten die in nederzettingen op de Westoever gelabeld met ‘Made in Israël.’ In het afgelopen jaar, is er een toenemende druk op de EU-regeringen om onderscheid te maken tussen produkten die van binnen en buiten de ‘groene lijn’ komen.

Andrew Stanley, diplomaat van de EU heeft tijdens zijn missie in Israël de leger radio verteld dat er geen definitieve beslissing is genomen door de lidstaten en dat de besprekingen nog steeds aan de gang zijn. Volgens Stanley is deze discussie een weerspiegeling van Europa’s groeiende ongeduld met het nederzettingen beleid van de Israëlische regering.

Israëlische diplomaten en het ministerie van buitenlandse zaken zijn bezorgd dat eventuele etikettering van producten die in de nederzettingen zijn vervaardigd een eerste stap zijn in de richting van een Europese boycot van Israëlische goederen. Volgens de leger radio, zijn Europese regeringen vastbesloten om met deze stap door te gaan, zij gaan zelfs zo ver om het verzoek van de regering-Obama te negeren.

Terwijl de Duitse betrekkingen met Israël als vrij goed worden beschouwd, is Merkel woedend met Israels activiteiten in de nederzettingen.

“We zullen dit bestrijden,” zegt onderminister van Buitenlandse Zaken Ze’ev Elkin aan de leger radio. “We zullen dit fenomeen aanpakken. Er is geen vergadering, en gelegenheid met de ministers van Buitenlandse Zaken waar dit probleem niet wordt genoemd. Er was een tijd dat de VN zionisme gelijkgestelde met racisme. We gaan er nog steeds niet van uit dat dit een verloren zaak is. Er zijn ups en downs, en de staat Israël is verplicht om met deze kwestie aan te pakken. We hebben de middelen om het te doen.”

Benjamin Weinthal – Jerusalem Post

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply