nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Dank je, leuk te lezen (voor de verandering)

Joden

Gepubliceerd: 30 mei 2013 12:24 Laatste update: 31 mei 2013 13:49 Algemeen

Veiligheidsriemen om alstublieft want mijn naam is Erik de Vlieger en ik ben weer columnist bij Nieuws.nl. Ik ben vader, ondernemer, fervent Twitteraar en was ooit onterecht verdachte bij Justitie. Ja, ik werd opgejaagd en vervolgd en weet dus hoe dat een beetje voelt.

Dat klinkt een beetje extreem maar het is maar een column! Ik ben niet gelovig maar had graag van joodse afkomst willen zijn. Zo dan weet u dat ook. Ik heb dus wat met Joden! Ik zal het u proberen uit te leggen maar schrikt u niet.

Beter ontwikkeld
Met verbazing en ontsteltenis lees ik regelmatig negatieve uitspraken over Joden en wat me het meest opvalt, is dat de vele latente en niet latente antisemieten zich altijd ergeren aan het feit dat Joden vermogend zijn! Al grommend hoor ik de slechtvalken klagen dat Joden altijd op belangrijke posities zitten. Ja Joden zijn zakelijk, medisch, juridisch en cultureel beter ontwikkeld. Is dat zo? Ja dat is zo!

Maar waarom is dat dan zo? Dat is heel simpel. Joden zijn slimmer, sneller, intelligenter en slagvaardiger dan de gemiddelde mens. Zit misschien in hun DNA. Dat vind ik prachtig en misschien heb ik hier wel de kiem te pakken van jodenhaat want mensen die Joden verafschuwen zijn meestal intellectueel en zakelijk minder begaafd dan Joden.

Zoiets  kweekt jaloezie en jaloezie is de voedingsbodem voor haat en demonisering. Daarbij lijkt het, zo verneem ik uit de media, dat het de laatste tijd  weer salonfähig is om openbaar antisemitische uitlatingen uit te kramen.

Jaloezie
In mijn geest is er wel respect voor talent en genialiteit, daar klap ik voor. Helaas lijdt de meerderheid van de maatschappij, dus ook de media en ambtelijke instanties aan de grootste ziekte van ons land: jaloezie. If you can’t beat them, kill them. Zieke geesten! Ik ga geen geschiedkundig schrift dicteren hoe één en ander zo gekomen is, dus mag u het zelf invullen. Daar zijn boeken over geschreven, toch?

Misschien is mijn bewering zelfs debet aan de problematiek in het Midden Oosten omdat de meeste Arabieren er gewoon de pest in hebben dat Joden simpelweg doelgerichter zijn. Wie zal het zeggen? ‘Ik’ zegt deze columnist!  Als het andersom was, had ik het ook opgeschreven.

Het gebrek aan ontwikkeling op vele vlakken in het Midden Oosten kan best eens de oorzaak zijn van de burenruzies en zijn daardoor misschien ook de voedingsbodem voor haat tegen de ontwikkelde. Iemand moet toch de schuld krijgen?

En wat te denken van Dries van Agt die de Joodse bevolking in het Midden Oosten zo meedogenloos noemde? Ons nationale wieler- en dopinggeweten is zeker vergeten wat zich de laatste drieduizend jaar heeft afgespeeld? Of mevrouw Duisenberg dan? Met haar haatcampagnes? U weet wel, die vrouw die getrouwd was met die aardige man, die de bankencrisis (waar we nu zo een last van hebben) zo keurig heeft helpen voorbereiden! Daar hoor ik Greta niet over.

Jodengrappen
Het is overigens ‘not-done’ om als ‘niet-Jood’ twijfelachtige grappen over Joden te maken. Grappen over Joden moeten volgens de ons aangeleerde gedragscode, door Joden zelf gemaakt worden. Daarom noemt men dat zelfspot! Geef het beestje een naampje. Ik vind het prima.  Maar er is nog een code volgens mijn bescheiden mening. Joden mogen zelf nooit zeggen dat ze slimmer zijn dan de rest.

Dat weten ze allang, maar ja, het klinkt een beetje lullig! Maar niet-Joden  kunnen het wel zeggen en daarom doe ik het dan maar! Bij deze! Ik hoop dan ook stellig dat een aantal van mijn verre voorvaderen afstammen van de uitvinders van de eerste geschriften, ergens in de buurt van de Eufraat en de Tigris. En hopelijk niet van die terpbewoners die bij elke vloed op een heuvel klommen.

Mijn bewondering en respect voor Joden en hun grote intellectuele, culturele en maatschappelijke bijdrage aan de wereld is groot. Ze zijn bovenmatig ontwikkeld en dat vind ik nou eenmaal intrigerend. Ik vraag dan ook vriendelijk aan de tegenstanders van mijn verering niet weer met cliché-voorbeelden te komen om hun gelijk te beweren.

Of misschien kunnen deze mensen zich het beste afvragen: jaloers of bewonderaar? Het is een keuze! Maak hem vooral zelf!

(Volg Erik de Vlieger ook op Twitter via @ewdevlieger)

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply