hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Vandaag: Belzer Chassidiem en heropstanding van de doden

Er is zoveel slecht nieuws te melden zoals de sociale onrust in Israël. De toenemende armoede onder de Israëlisch. De overval op de bank in Be’er Shewa met vier doden. De Golan hoogten waar er geschoten wordt vanuit Syrië.
In Nederland de twee broertjes dood gevonden. De schilderswijk in Den Haag kunnen we beter de Sharia wijk van Den Haag noemen.
Ik heb geen zin om over al deze verontrustende dingen schrijven dus nu iets anders dat in het nieuws is:
Belzer Chassidiem en heropstanding van de doden.Rebbe Aharon Rokeach
Dit is hun bijzonder verhaal (zie ook Wikipedia). De inwoners van het stadje Belz raakten in paniek na de inval van de Nazi’s in 1939. De Belzer Rebbe, Rabbi Aharon Rokeach, stond bekend als “Wonder Rebbe” vanwege de vele wonderen die hij deed, hij was een gezocht man bij de Nazi’s. De Nazi’s hadden als doel allereerst de leiders van de Joodse gemeenschappen te doden.
De Rebbe en zijn halfbroer, Rabbijn Mordechai van Bilgoray, vluchtten uit Polen. De Nazi’s achtervolgden hen omdat zij wisten dat Rabbi Aharon Rokeach een wonder rabbi was. Zij moesten hun baarden en pijes afscheren om zich als Russische generaals te vermommen die gevangen waren genomen en naar Boedapest werden vervoerd om verhoord te worden. 

Sjoel in Belz Polen voor de HolocaustRebbe Aharon en Rabbi Mordechai brachten acht maanden in Boedapest door voordat zij van de Jewish Agency certificaten ontvingen om naar Palestina te gaan. In januari 1944 gingen zij aan boord van de Orient Express richting Istanbul. Rabbi Aharon en Rabbi Mordechai hadden hun vrouw, kinderen en hele familie verloren.
Rabbi Aharon vestigde zich in Tel Aviv in een heel kleine chassidische gemeenschap.Zowel hij als Rabbi Mordechai hertrouwden, maar alleen Rabbijn Mordechai had een kind, Yissachar Dov Rokeach, geboren in 1948. Rabbi Mordechai (de halfbroer van rabbi Aharon) overleed plotseling een jaar later in 1949, 47 jaar oud. Rebbe Aharon heeft de zoon van zijn broer opgevoed om hem voor te bereiden op de toekomst als Rebbe van de Belz dynastie.Toen Rabbi Aharon stierf was zijn neefje Yissachar Dov, slechts 9 jaar oud. Dit betekende dat de chassidiem van Belz minstens negen jaar lang geen rabbi hadden. De chassidische stroming van Belz kwam bijna tot een einde.
In 1965, op de leeftijd van 17, trouwde Yissachar Dov en een jaar later nam hij leiding van Belz.Vervolgens voor nog eens 10 jaar, hadden Rebbe Yissachar Dov en zijn vrouw geen kinderen.In 1975 werd hun zoon en eenzame erfgenaam, Aharon Mordechai Rokeach geboren.
Onder leiding van de Rebbe, is de Belz gemeenschap gegroeid van een paar honderd families tot een wereldwijde gemeenschap van meer dan 7.000 gezinnen in 2011.Interieur van de sjoel in JeruzalemEn nu, is er G’ddank meer goed nieuws in Belz … De Rebbe’s oudste kleinzoon gaat vandaag trouwen, de 12e van Sivan (21 mei).
Dit doet me denken aan:
De wanhoop en angst die ik zou hebben gevoeld als ik een Belzer Chassid was geweest in 1942, toen de Nazi moord machine onschuldige vrouwen kinderen en mannen dag na dag en jaar na jaar vermoordden zonder een eind in zicht …
De wanhoop en angst die ik zou hebben gevoeld als ik een Belzer Chassid was geweest in 1957, met slechts enkele chassidiem die de Shoah hebben overleefd, om plotseling hun Rebbe te verliezen….
De wanhoop en angst die ik zou hebben gevoeld als ik een Belzer Chassid in 1974 was geweest. De Rebbe was al negen jaar getrouwd en hij was kinderloos. Na alles wat we hadden meegemaakt, zou de Rebbe geen erfgenaam hebben?
De enorme vreugde  dat ik voel als Belzer Chassied in 2013. Met tienduizenden Chassidiem over de hele wereld die zich voorbereiden op het huwelijk van de kleinzoon van de Rebbe. Hoewel ik ben geen Belzer Chassied ben, ga ik natuurlijk kijken naar de Choepa (huwelijksinzegening). Deze bruiloft wil ik zeker niet missen. Een feest niet alleen van een huwelijk, maar van een machtige en heilige groep Joden uit het as herrezen, G’ddank.De sjoel van Belz in JeruzalemDe voorbereidingen: Trefwoorden:

Over de schrijver

Eén reactie

  1. אליהו בן אשר הלוי Beantwoorden

Reply