Belz chassidiem uit de dood herrezen

Er is zoveel slecht nieuws te melden zoals de sociale onrust in Israël. De toenemende armoede onder de Israëlisch. De overval op de bank in Be’er Shewa met vier doden. De Golan hoogten waar er geschoten wordt vanuit Syrië.

In Nederland de twee broertjes dood gevonden. De schilderswijk in Den Haag kunnen we beter de Sharia wijk van Den Haag noemen.

 k heb geen zin om over al deze verontrustende dingen schrijven dus nu iets anders dat in het nieuws is:

 Belzer Chassidiem en heropstanding van de doden

Rebbe Aharon Rokeach

Dit is hun bijzonder verhaal (zie ook Wikipedia). De inwoners van het stadje Belz raakten in paniek na de inval van de Nazi’s in 1939. De Belzer Rebbe, Rabbi Aharon Rokeach, stond bekend als “Wonder Rebbe” vanwege de vele wonderen die hij deed, hij was een gezocht man bij de Nazi’s. De Nazi’s hadden als doel allereerst de leiders van de Joodse gemeenschappen te doden. De Rebbe en zijn halfbroer, Rabbijn Mordechai van Bilgoray, vluchtten uit Polen. De Nazi’s achtervolgden hen omdat zij wisten dat Rabbi Aharon Rokeach een wonder rabbi was. Zij moesten hun baarden en pijes afscheren om zich als Russische generaals te vermommen die gevangen waren genomen en naar Boedapest werden vervoerd om verhoord te worden.

Sjoel in Belz Polen voor de Holocaust

Rebbe Aharon en Rabbi Mordechai brachten acht maanden in Boedapest door voordat zij van de Jewish Agency certificaten ontvingen om naar Palestina te gaan. In januari 1944 gingen zij aan boord van de Orient Express richting Istanbul. Rabbi Aharon en Rabbi Mordechai hadden hun vrouw, kinderen en hele familie verloren.Rabbi Aharon vestigde zich in Tel Aviv in een heel kleine chassidische gemeenschap.Zowel hij als Rabbi Mordechai hertrouwden, maar alleen Rabbijn Mordechai had een kind, Yissachar Dov Rokeach, geboren in 1948. Rabbi Mordechai (de halfbroer van rabbi Aharon) overleed plotseling een jaar later in 1949, 47 jaar oud. Rebbe Aharon heeft de zoon van zijn broer opgevoed om hem voor te bereiden op de toekomst als Rebbe van de Belz dynastie.Toen Rabbi Aharon stierf was zijn neefje Yissachar Dov, slechts 9 jaar oud. Dit betekende dat de chassidiem van Belz minstens negen jaar lang geen rabbi hadden. De chassidische stroming van Belz kwam bijna tot een einde.

In 1965, op de leeftijd van 17, trouwde Yissachar Dov en een jaar later nam hij leiding van Belz.Vervolgens voor nog eens 10 jaar, hadden Rebbe Yissachar Dov en zijn vrouw geen kinderen.In 1975 werd hun zoon en eenzame erfgenaam, Aharon Mordechai Rokeach geboren.Onder leiding van de Rebbe, is de Belz gemeenschap gegroeid van een paar honderd families tot een wereldwijde gemeenschap van meer dan 7.000 gezinnen in 2011.

Interieur van de sjoel in Jeruzalem

En nu, is er G’ddank meer goed nieuws in Belz … De Rebbe’s oudste kleinzoon gaat vandaag trouwen, de 12e van Sivan (21 mei). 

Dit doet me denken aan:

De wanhoop en angst die ik zou hebben gevoeld als ik een Belzer Chassid was geweest in 1942, toen de Nazi moord machine onschuldige vrouwen kinderen en mannen dag na dag en jaar na jaar vermoordden zonder een eind in zicht …

De wanhoop en angst die ik zou hebben gevoeld als ik een Belzer Chassid was geweest in 1957, met slechts enkele chassidiem die de Shoah hebben overleefd, om plotseling hun Rebbe te verliezen….

De wanhoop en angst die ik zou hebben gevoeld als ik een Belzer Chassid in 1974 was geweest. De Rebbe was al negen jaar getrouwd en hij was kinderloos. Na alles wat we hadden meegemaakt, zou de Rebbe geen erfgenaam hebben? 

De enorme vreugde  dat ik voel als Belzer Chassied in 2013. Met tienduizenden Chassidiem over de hele wereld die zich voorbereiden op het huwelijk van de kleinzoon van de Rebbe. Hoewel ik ben geen Belzer Chassied ben, ga ik natuurlijk kijken naar de Choepa (huwelijksinzegening). Deze bruiloft wil ik zeker niet missen. Een feest niet alleen van een huwelijk, maar van een machtige en heilige groep Joden uit het as herrezen, G’ddank.

Bron: http://joodsmetneshomme.blogspot.co.il/

 

Over de schrijver

Eén reactie

  1. Richard Beantwoorden

Reply