hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

De “tweede shift” van Sjoek Carmel

Bron: YNET
De overblijfselen van de dag: De “tweede shift” van Sjoek Carmel – De Carmel markt in Tel Aviv.

Zij komen ‘s avonds en ‘s nachts om de weggegooide groente en fruit van de grond op te rapen. De kraamhouders zetten hun onverkochte produkten in kratten langs de weg. Het halfrotte en onverkoopbare groente en fruit is de belangrijkste bron van voedsel voor vele armen die de normale prijs niet kunnen betalen.

Ouderen, jongeren en werklozen verzamelen de restjes die de handelaren hebben achtergelaten

Nassat Hussein, de voorzitter van de markthandelaren zegt: “Als burger van Israël schaam ik mij. Elke dag veel mensen om hun eten te verzamelen. Het is schokkend en beangstigend dit fenomeen is nieuw vijftien jaar geleden bestond dit niet. De mensen die hier komen zijn niet alleen ouderen, maar jongeren tussen de 18-20 jaar. Ik hoop op betere tijden en dat niet alle burgers vreselijk gestressed zijn over hun gebrek aan geld, nu is het gewoon verschrikkelijk.”

Een van de “verzamelaars” had ooit een letsel aan zijn hoofd. Hij komt elke dag naar de markt omdat zijn algehele situatie dusdanig slecht is dat hij geen keuze heeft dan het overgebleven waar te zoeken. “Ik verzamel wat er allemaal aan het eind van de dag wordt weggegooed. Ik eet de restjes. Ik heb niet genoeg geld om eten te kopen en er wordt veel weggegooid. Zo leef ik.”

Iets verderop is er een vrouw van 72 jaar oud die verzamelt groenten samen met haar verzorgster: “Ik krijg 2600 per maand pensioen. Mijn verzorgster moet ik NIS 4000, dus ik heb geen geld voor elektriciteit, gas en voedsel. Mijn kinderen helpen helpen zoveel mogelijk, maar het is niet genoeg. De verkopers zijn heel vriendelijk en laten aardappelen en groente achter.”

“Ik schaam me, ik wil dit niet doen.”

“Maar hoe kan ik leven?”, Vroeg zij huilend. “Het is niet leuk voor mij en de kinderen zijn boos op mij. Mijn kleinzoon zag me het verzamelen van sponsoring aan het eind van de dag de vuilnis en begon te huilen.
Mijn kleinzoon heeft mij een keer gezien dat ik de spullen opraap. Hij begon te huilen”.

Simon Fadlon, een banketbakker op de markt, is er al aan gewend dat hij een rij van mensen heeft die buiten wachten totdat hij de overgebleven broden buiten zet. “Dit is geen afval, het is voedsel. We zetten de produkten die over zijn buiten. Ik prefereer dat het voedsel naar deze armen gaat en niet wordt weggegooid. We zijn verantwoordelijk voor de mensen hier.”
Wie geen armoede heeft gekend kan een ander in deze situatie maar moeilijk begrijpen.

“Een vader met een baby en een man op de fiets staan te wachten.

Filmpje spreekt voor zich, hoewel de spreektaal ivriet is:

Jad Ezra Giro 467 6773

Over de schrijver

Reply