Een ware Tsaddiek?

Een aantal leerlingen van de Ba’al Shem Tov stelden een vraag aan de rabbijn. “Wij komen elk jaar hier naar toe om van u te leren. Niets houd ons tegen dit te doen. Maar we hebben in ons eigen stadje een man die zegt dat hij een tsaddiek is, een rechtvaardige.
Als hij een werkelijke tsaddiek is dan willen wij graag zijn wijsheden leren. Maar hoe weten wij of hij een echte tsaddiek is misschien is hij dat helemaal niet?”

De Ba’al Shem Tov keek zijn leerlingen ernstig aan. “Jullie moeten hem op de proef stellen door hem een vraag te stellen.”
Hij dacht even na en zei de vraag die jullie hem moeten stellen is: “Heeft u ooit problemen gehad dat u zich niet kunt concentreren tijden het davvenen (bidden)?”

“Ja” zeiden de chassidiem enthousiast. “Wij proberen altijd goede gedachten te hebben als wij davvenen, maar er komen toch allerlei andere gedachten in ons op. We hebben allerlei methoden uitgeprobeerd om ons te concentreren.”

“Goed” zei de Ba’al Shem Tov. “Vraag hem de methode om ervoor te zorgen dat vreemde gedachten niet in je opkomen als je davvent.”
De Ba’al Shem Tov glimlachte en zei: “Als hij een antwoord op deze vraag heeft dan is hij geen echte tsaddiek.”

Over de schrijver

Reply