nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Een beetje licht

Op het noordelijk halfrond valt  Chanoeka  altijd in de winter de dagen zijn korter en de nachten langer.

We bevinden ons in een staat van grotendeels duisternis. Overdag kan het wel licht zijn maar vaak is er zware bewolking en alles ziet er grijs uit. De statistieken laten zien dat mensen vaak depressief zijn in de wintermaanden. Dus hoe kunnen we werkelijk b’simcha (blij) zijn met licht als we de hele tijd in donkerte leven?

Chanoeka is de tijd dat we een speciaal wonder vieren – het wonder van het vinden van een klein kruikje, een kleine hoeveelheid olie, net genoeg om een heel klein beetje licht te maken.

De hele Beit HaMikdasj (tempel) was een puinhoop!! Vernield! En we worden helemaal enthousiast over een minuscuul lichtje waarvan wij zeggen: “NES Gadol – (een groot wonder) – HAYA PO (was hier)”??
Hoe is dit mogelijk? Hebben wij niet gezien hoe ontzettend groot de schade en de vernietiging was? Waarom kijken we naar een klein kruikje terwijl de rest een vernield was?

Juist dit is de les van Chanoeka. Ja, we leven in een verschrikkelijke wereld. Een groot deel van de wereld is op dit moment gebroken. Er zijn grote problemen die moeten worden opgelost.
Maar, net zoals met het licht van de menora: We beginnen  met een lontje op de eerste avond en daarna geleidelijk langzaam nog een lichtje op de tweede avond enz. Zo verdrijven wij de duisternis  met een licht en daarna nog een licht.

Ieder van ons heeft dit licht in ons. Een klein lichtje geeft veel licht in een donkere ruimte!

Chanoeka Sameeach!!

Trefwoorden:

Over de schrijver

Eén reactie

  1. Nabke Babbelt Beantwoorden

Reply