nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Luchtalarm in Jeruzalem

Sjabat was net ingegaan. De sjabat kaarsen had ik aangestoken en natuurlijk in deze spannende tijden G’d gevraagd voor vrede en veiligheid voor het hele Joodse volk en veiligheid voor die soldaten die wij sturen om onze veiligheid te bewerkstelligen.

Jeruzalem ligt volgens de berekeningen van de reikwijdte van de raketten buiten bereik, maar er kunnen altijd ander soort raketten gebruikt worden.

Nadat alle mannen naar sjoel zijn gegaan heb ik ons wapen in handen genomen namelijk ‘Tehilliem (psalmen) tegen Tilliem (raketten)’. Na een twintig minuten werd ik overmand door slaap en besloot even mijn ogen dicht te doen. De seconde (letterlijk) dat ik in slaap ben gevallen hoorde ik de sirene, niet de sirene die de sjabat inluidt, maar de sirene van luchtalarm. Ik ben wakker geschrokken en dacht “nee, dat kan niet, het is vast een vergissing”, maar ik ben toch naar de veilige plek in mijn huis gerend.

Dat was pas wakker geschud worden. Ik hoorde veel mensen in mijn omgeving schreeuwen omdat ze niet wisten waar ze naartoe moesten rennen.

Vrienden van ons waren bij de klaagmuur tijdens het luchtalarm, het leger heeft daar in het ivriet en engels omgeroepen dat het een waar alarm is en dat iedereen onmiddellijk dekking moet zoeken. Niet lang na het alarm zijn onze vrienden naar huis gelopen en kwamen een groep arabieren tegen die lachend tegen hen schreeuwde: “Dit is het begin van jullie vernietiging!”

Geen prettig begin van de sjabat. Zo klinkt het… (ik heb geen opnamen van Jeruzalem alleen Tel Aviv)

Over de schrijver

Reply