hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Een verachtelijk volk

Volgens meerdere bronnen, is de 5773ste pasoek (vers) van de Thora is van Parasjat Ha’azinoe (Devarim 32:21)Deuteronomium:

הֵם קִנְאוּנִי בְלֹא – אֵל, כִּעֲסוּנִי בְּהַבְלֵיהֶם; וַאֲנִי אַקְנִיאֵם בְּלֹא – עָם, בְּגוֹי נָבָל אַכְעִיסֵם

Zij hebben mijn jaloezie opgewekt door een niet-God, Mij getergd door hun ijdelheden en Ik zal ze wekken tot jaloezie door een niet volk, Ik zal ze lokken met een verachtelijk volk.

Er wordt vaak gedacht dat deze zin, dat een “niet volk” noemt verwijst naar de Palestijnen. Dit is nog steeds een mogelijkheid.

Tora

Tora

De Talmoed in Yevamot 63b geeft meer uitleg op deze zin in Dewariem, deze verklaring is bijzonder interessant

רבי יוחנן אמר אלו חברים
Rabbi Jochanan zei: Dit verwijst naar de chaweriem.

En Rasji daar legt uit wie er wordt bedoeld met de חברים chaweriem:
אלו פרסיים רשעים ומבזין ואינם מכירים כבודם של ישראל
Dit zijn de slechten, die de eer van Israël niet erkennen en verachten, dit zijn de Perzen.

Een toelichting op uitleg van de verklaring van Rashi’s op de woorden van Rabbi Jochanan via de methoden van de Ba’al Haturim. De gematria´s (numerieke waarde) van לא – עם en גוי נבל (“niet mensen ‘en’ verachtelijk volk”) samen is 242.

De gematria van אחמדינז’אד וח’אמנאי (“Ahmadinejad en Khamenei” met behulp van Wikipedia’s spelling) is 241. Voeg de Kollel toe om 242 te krijgen.
De leiderschap van Iran heeft zichzelf tot een verachtelijk volk gemaakt, maar het gebeurde בלא עם – zonder de wil van het volk.

Iran is het middel waardoor Hasjem ons een bericht stuurt.

Luisteren wij?

Over de schrijver

Reply