hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Bewaar je evenwicht!

כל העולם כולו גשר צר מאוד
De hele wereld is als een hele smalle brug.

                               Rabbi Nachman

Deze wereld waar wij allemaal tijdelijk aanwezig zijn is als een smalle brug.

Het is gemakkelijk je evenwicht te verliezen op zo´n smalle brug. Hiermee bedoelde reb Nachman van Breslav dat je moet vasthouden aan Hasheem en Zijn Thora en dat je dan goed je evenwicht kan bewaren op de smalle brug.

Een chassied van de tsaddiek Reb Asher Freund zt´´l (de oprichter van Jad Ezra 1910 – 2003) kwam bij hem en hij had de volgende vraag:

´´Wat is er aan beide kanten van deze smalle brug vroeg hij?´´
Reb Asher antwoordde hem: ´´aan de ene kant heb je trots en aan de andere kant heb je gebrokenheid´´.
´´Hoe breed is de brug?´´ vroeg de chassied vervolgens.
´´de brug is zo breed als een haar,´´ zei reb Asher.

Wat betekent dit?

We lopen op de brug en moeten ons evenwicht bewaren,  je evenwicht kan je alleen maar bewaren door jezelf bescheidenheid aan te leren dat je moet weten dat helemaal alles wat wij hebben in deze wereld een geschenk is van G´d. Hoe kunnen wij leren om deze brug goed te belopen en ons evenwicht niet te verliezen? Door middel van gebruik te maken van het Boek van aanwijzingen de Thora.

Met onze vaak moeilijke menselijke natuur vervallen wij telkens in trots als we denken dat we ook maar iets bereikt hebben. Of we vervallen in gebrokenheid als we denken dat wij ´mislukken´ of iets verkeerd hebben gedaan. Maar gelukkig is het gemakkelijk om weer terug te klimmen op de brug.

Een simpele opmerking vanuit de Thora of van onze geleerden heeft diepte zo diep als de oceaan.

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply