Bewaar je evenwicht!

כל העולם כולו גשר צר מאוד
De hele wereld is als een hele smalle brug.

                               Rabbi Nachman

Deze wereld waar wij allemaal tijdelijk aanwezig zijn is als een smalle brug.

Het is gemakkelijk je evenwicht te verliezen op zo´n smalle brug. Hiermee bedoelde reb Nachman van Breslav dat je moet vasthouden aan Hasheem en Zijn Thora en dat je dan goed je evenwicht kan bewaren op de smalle brug.

Een chassied van de tsaddiek Reb Asher Freund zt´´l (de oprichter van Jad Ezra 1910 – 2003) kwam bij hem en hij had de volgende vraag:

´´Wat is er aan beide kanten van deze smalle brug vroeg hij?´´
Reb Asher antwoordde hem: ´´aan de ene kant heb je trots en aan de andere kant heb je gebrokenheid´´.
´´Hoe breed is de brug?´´ vroeg de chassied vervolgens.
´´de brug is zo breed als een haar,´´ zei reb Asher.

Wat betekent dit?

We lopen op de brug en moeten ons evenwicht bewaren,  je evenwicht kan je alleen maar bewaren door jezelf bescheidenheid aan te leren dat je moet weten dat helemaal alles wat wij hebben in deze wereld een geschenk is van G´d. Hoe kunnen wij leren om deze brug goed te belopen en ons evenwicht niet te verliezen? Door middel van gebruik te maken van het Boek van aanwijzingen de Thora.

Met onze vaak moeilijke menselijke natuur vervallen wij telkens in trots als we denken dat we ook maar iets bereikt hebben. Of we vervallen in gebrokenheid als we denken dat wij ´mislukken´ of iets verkeerd hebben gedaan. Maar gelukkig is het gemakkelijk om weer terug te klimmen op de brug.

Een simpele opmerking vanuit de Thora of van onze geleerden heeft diepte zo diep als de oceaan.

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply