nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Rabbijn reb Asher Freund – Jaartijd uitgaande Jom KippoerReb Asher Freund zt”lHij wordt ook wel de Ba’al Shem Tov (genaamd naar de oprichter van het Chassidisme) van onze tijd genoemd. Elke belangrijke vraag in het leven ging ik naar hem toe. Hij zag alles, alsof zijn ogen een rontgenfoto maakten in geval van een medisch probleem. Of ogen als een verrekijker, zonder dat hij iemand ontmoet had kon hij alles over hem zeggen en natuurlijk het allerbelangrijkste was zijn enorm vertrouwen in Hasheem. Hasheem was voor hem de enige realiteit in zijn leven en omdat hij zo leefde kon hij ook alles zien en wonderen verrichten

Iedereen dacht dat hij instaat zou zijn Mashieach te laten komen.  Of misschien heeft hij ruimte gemaakt zodat elk mens de inspanning zal doen om meer op Hasheem te vertrouwen  en dat op die manier de Verlossing zal komen.

Ik vergelijk mijn leraar, rabbijn Asher met Mosje. Mosje mocht het land Israel niet in, maar hij heeft wel het joodse volk tot het beloofde land gebracht.

Zo is het ook met Rabbijn reb Asher hij heeft het volk tot de Verlossing gebracht maar de verlossing zelf mag hij niet meemaken.

Eigenlijk is elke beschijving die ik over deze heilige rabbijn zou geven een tekortdoening. Hij zorgde voor alle mensen, gaf mensen hoop en kracht. Door zijn zegen werden wij beter en vrolijk en hij leerde ons dat onze enige toeverlaat en realiteit in het leven Hasheem is. Alles wat gebeurd komt van Hem.
Hij beschouwde zichzelf als de meest simpele persoon die er maar was. Op een dag kwam ik bij hem binnen en hij vraagt mij wat ik wil van zo een simpel persoon als hij, ik begon gewoon te lachen, want weet niet iedereen wat voor heilige tsaddiek hij is?
Alle verhalen van heilige rabbijnen en hun wonderen en hun Thora is allemaal op onze geliefde rabbijn Asher van toepassing. We noemen hem ook wel de Baal Shem Tov van onze generatie.
Misschien verklaart dat ook dat ik mij echt in wil zetten voor zijn JAD EZRA (helpende hand) organisatie dat hij helemaal belangeloos heeft opgezet.
Hijzelf heeft er nooit aan verdiend. Hij had het geld niet nodig.


Jad Ezra 40 jaar geleden tijdens een bezoek van de minister Zwoeloen Hammer Reb Asher heeft ons duidelijk gemaakt dat het primaire doel van Jad Ezra is de mensen het simpele vertrouwen op G´d te leren. Om dit te leren zijn de verschillende projecten van Jad Ezra opgezet, de zorg voor de armen en mentaal zieken.
De vele eigendommen van Jad Ezra, de roerende en onroerende goederen horen aan de ´Hekdeesj´ toe. De Hekdeesj betekent dat de bezittingen aan het publiek toebehoren in het bijzonder de armen.
Zijn familie heeft helemaal niets geerfd van de in principe rijke man Rabbijn Asher, de armen hebben alles gekregen.


Jad Ezra nuRabbijn Asher heeft ons duidelijk laten weten dat als er iemand is die Jad Ezra of een onderdeel daarvan voor zijn eigen belang of in zijn bezit denkt wil nemen, dat hijzelf, rabbijn Asher zelf, deze persoon zal achtervolgen tot zijn einde in deze wereld en in het hiernamaals.
Wij zullen onze taak niet vergeten om de armen en zieken te verzorgen om zo te proberen hetgene wat hij ons geleerd heeft in de praktijk te brengen.

Over de schrijver

Reply