hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Rabbi Amnon en de bisschop

Uit het gebed van Rosh Hasjana (Joods Nieuw Jaar)

“Laat ons vertellen hoe volkomen heilig deze dag is “

Achtergrond

Het gebed getiteld “Oe’Netaneh Tokef” wordt toegeschreven aan rabbi Amnon van Mainz, Duitsland, die leefde ongeveer duizend jaar geleden. Het verhaal achter deze piyut, een gebed-gedicht, is triest en schrijnend, en verklaart de betekenis van dit gebed.

De bisschop van Mainz ontbood Rabbi Amnon, die een groot Thora geleerde was, aan zijn hof en bood hem een ministerspost aan op voorwaarde dat Rabbi Amnon zich zou shmadden (bekeren tot het christendom).
Rabbi Amnon weigerde. De bisschop bleef aandringen om zijn aanbod te accepteren. Natuurlijk, Rabbi Amnon bleef weigeren. Op een dag vroeg Rabbi Amnon toch om drie dagen bedenktijd.
Nadat rabbi Amnon dit gedaan had werd hij radeloos van de verschrikkelijke fout die hij had gemaakt om zelfs de indruk te wekken bij de bisschop om aanbod te accepteren en dus verraad van G’d te overwegen. Drie dagen lang kon hij niet eten of slapen en hij bad tot God om vergeving.

De derde dag brak aan en de bisschop stuurde de ene boodschapper na de andere naar Rabbi Amnon. Rabbi Amnon weigerde naar de bisschop te gaan. Uiteindelijk heeft de bisschop hem met geweld bij hem gebracht en eiste een antwoord van rabbi Amnon. De Rabbi antwoordde: “Ik moet mijn tong uit te snijden omdat ik niet onmiddellijk geweigerd heb.”

De bisschop werd woedend en heeft als straf rabbi Amnon’s handen en voeten afgesneden en vervolgens  terug naar huis laten brengen.
Een paar dagen later was rabbi Amnon stervende als gevolg van zijn verwondingen en heeft gevraagd om hem naar sjoel te dragen.

Het was Rosj Hasjana.

Hij wilde de Kedushah zeggen G´ds Naam heiligen en in het openbaar verklaren dat hij trouw is aan de G´d van Israel. Met zijn laatste adem heeft hij woorden die we nu kennen als de Oe’Netaneh Tokef gezegd.
Drie dagen later Rabbi Amnon verscheen in een droom aan Rabbi Kalonymous ben Meshullam, een geleerde en dichter, hij leerde hem de exacte tekst van het gebed.

Rabbi Amnon heeft hem opgedragen deze woorden op te nemen in de gebeden van Rosj Hasjana en Jom Kippoer voor alle tijden in alle joodse gemeenschappen ter wereld.

Het gebed portretteert G´d als een herder zijn kudde. De herder telt en het onderzoekt elk schaap een voor een bij het passeren onder Zijn roede. Zo onderzoekt G´d de kudde van de mensheid een voor een. Het lot van elk mens wordt bepaald voor het komende jaar.

Maar de individuele mens is geen hulpeloze schaap! In plaats daarvan kan hij of zij zelf de G’ddelijke uitspraak beinvloeden in je gedrag ten opzichte van G´d en de mens.

Met oprecht berouw van de slechte daden, gebed uit je hart en het geven aan het goede doel (how about Jad Ezra?) met een goed gemoed.

Sjana Towa.
In mijn volgende blog de tekst van de Oenetane Tokef……

Snoge Amsterdam…beetje heimwee….sjana towa, sjaniem rabot

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply