nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Zit het niet mee?….prima!

“Ook als het iemand overkomt dat hij iets verliest, of als iets gebeurd dat niet volgens zijn wensen is, dan moet dit hem niet beinvloeden (G’d bewaar). Maar hij moet zich sterken in het vertrouwen op G’d.

En in de meeste gevallen komt de hulp voor de mens pas nadat hij de hoop helemaal heeft opgegeven, zoals de heilige rabbijn de Kedoesjat Halevi (Rabbi Levi Jitschak van Berditchev) zei `de hulp van G´d komt als het knipperen met je ogen´. Dit wil zeggen dat het lijkt dat G’d zijn ogen voor jou heeft dichtgedaan, juist dan komt de hulp van G´d. 
Dit is de test van de mens zodat hij de grote hulp van G’d kan voelen zodat hij zal weten hoe hij voortaan op G’d moet vertrouwen.

“En weet en geloof dat G´d alles weet wat in het hart van de mens omgaat, al zijn tekortkomingen, want de Schepper heeft alles wat hij geschapen heeft gezien vanaf het moment van de schepping van de wereld. En hij heeft voor iedereen gezorgd dat dat zij zich kunnen onderhouden. Maar soms  lijkt de hulp verborgen en dat is een enorme genoegdoening van G´d. Zoals wij hierboven gezegd hebben dat G´d barmhartig en liefdadig is en het lijkt alsof Hij zich afwend van de mens maar dit alles is voor de bestwil van de mens. Als iemand zich deze goedheid realiseert dan danst hij van blijdschap”.

Uit het boek Shomeer Emoeniem 

Trefwoorden:

Over de schrijver

Eén reactie

  1. Jaccoline Beantwoorden

Reply