nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Sms om de burgers te waarschuwen voor een raketaanval

De burgerwacht in Israël testen een sms systeem om de burgers te waarschuwen voor een eventuele raketaanval.Tussen zondag en donderdag zullen honderdduizenden burgers een sms bericht ontvangen van de burgerwacht. Dit wordt gedaan om dit systeem te testen voor ´red alert´. Deze sms´en worden in vier talen verstuurd Hebreeuws, Arabisch, Engels en Russisch. Er wordt verwacht dat honderdduizenden burgers deze berichten zullen ontvangen.

Bijna twee miljoen burgers zullen helemaal weerloos zijn tijdens een raketaanval op Israel. Meer dan veertig procent van de bevolking heeft geen gasmasker en velen hebben geen schuilkelders.
Deskundigen verwachten dat  het Israëlische thuisfront het doel zal zijn in een aanval tegen de nucleaire faciliteiten van Iran, maar de realiteit is dat niet veel is gedaan om de lokale verdediging van de burgers te verbeteren.

Ongeveer 60% van de bestaande schuilkelders zijn ongeschikt bevonden in een recent onderzoek uitgevoerd door Thuisfront Commando. Honderden mobiele onderkomens zijn nog nodig in het zuiden van Israël, een verontrustend cijfer gezien de recente escalatie en de aanhoudende raketaanvallen.
“We hebben het over zo’n 400.000 woningen en appartementen, waarvan de meeste in de jaren 1950 zijn gebouwd… In het geval een oorlog uitbreekt, zullen deze bewoners van de burgerwacht te horen krijgen: ‘Ga onder een deurpost zitten.”

Ik heb al bedacht welke deurpost in mijn huis misschien het veiligste is, want twee straten verder hebben we  een schuilkelder maar daar zullen wij nooit met zijn allen in kunnen. Kaarsen, water en andere spullen liggen altijd klaar in een hoekje van ons huis.

10 seconden tel af….totdat de raket valt, G´d Behoede.

Zo voelt het

Over de schrijver

Reply