hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Joodse wereld leider Thora geleerde rabbijn Elyashiv overleden 103 jaar oud.

Rabbijn Joseef Chaim ben Avraham Chayah Mushah

יוסף = משיח באאב שלום בן אברהם חיה מושה

De ראשי תיבות (de voorletters) van zijn naam spelt uit   משיח באאב’Mashieach komt Av’ dit wil zeggen Mashieach komt in de maand Av (deze Joodse maand Av begint a.s. vrijdag).

De Joodse geleerden leren ons dat als een rechtvaardige deze wereld verlaat hij onmiddellijk wordt opgevolgd door een andere rechtvaardige.

Rabbijn Elyashiv was enig kind, geboren in Siauliau (Shavel in het Jiddish), Litouwen. In 1922 toen hij twaalf jaar oud was, kwam hij tijdens het Engelse Mandaat  naar Palestina. Zijn vrouw, de dochter van de bekende rabbijn Arjeh Levin overleed in 1994, vijf van hun twaalf kinderen zijn overleden en sommigen van zijn kinderen zijn al ouder dan zeventig jaar.

Rabbijn Elyashiv was bekend voor zijn enorme toewijding in Thora studie en stond bekend om zijn diepe analyses die hij gaf over elk onderdeel van de Thora.

Hij was de leider van het Litouws Chareedi Jodendom. Met grote wijsheid heeft hij de orthodox joodse gemeenschap richting gegeven met de grote hedendaagse problemen binnen de Israëlische samenleving.

Rabbijn Elyashiv stond aan het hoofd van de ´Litouwse´ Degel HaThora politieke partij die samen met de chassidische Agoedat Jisrael de Joodse Thora getrouwe fractie binnen de Israëlische politiek vertegenwoordigen.

Over de schrijver

Reply