nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Het Israëlische leger of de Jesjiewa?

Momenteel zijn er in Israël felle protesten van de seculieren tegen de vrijstelling (uitstel) van Jesjiewa (Talmoedische hoge school)  studenten van de militaire dienst. Ja, de discussie is doorweekt met verborgen haat tegen de orthodoxe joden in  Israël. Dit neemt niet weg dat wij moeten weten wat onze taak is en dat is het zoeken naar de ultieme waarheid en onze verplichtingen ten opzichte van G’d.

Lees hier een artikel van Rabbijn Lazer Brody (Chassied Breslav).

Plesner overpeinzingen.

Politici hebben geen Emoena אמונה(geloof in G´d): al het goede in ons land, zeggen zij, dat het door hun geweldige daden en ideeën komt en het minder goede dat wordt veroorzaakt door hun tegenstanders.

De Chareedische politici (´ultra orthodoxe politici´), zij horen te weten dat alles van Hasheem (G´d) afkomstig is, hierbij hoort ook de beëindiging van de Tal wet (die het mogelijk maakt militaire uitstel voor de Thora studenten) en het Plesner Comite, dat ondanks het feit dat het ontbonden is, pleit voor militaire dienst voor de Chareediem.

Het is niet Plesner, Bibi, en Mofaz, die schreeuwen voor de militaire dienst van de Chareedim, het is Hasheem (G´d).

De religieuze politieke partijen in plaats van te stoppen en na te denken wat Hasheem ons wil te vertellen door middel van de militaire dienst, kijken de chareedi politieke partijen naar de stok die hen slaat in plaats van naar de Degene die de stok vasthoud. Dit is passend voor een hond, maar niet voor een mens met Emoena.

Wat is de reden voor al deze trammelant? De Misjna vertelt ons heel duidelijk wie naar het leger gaat en wie niet. ‘Rabbi Nechunja ben Hakanah zegt: Degene die het juk van de Tora aanvaardt, diegene zal het juk van de overheid en wereldse zaken worden bespaard “(Awot, Speuken der Vaderen 3.5). Dit is een duidelijk spiritueel feit. Als de Thora leerlingen hun leren op zich nemen als een juk en niet als de weg van gemakzucht dan is het niet nodig voor Hasheem om te dreigen.

Van mijn drie zonen hebben mijn eerste twee in het IDF gediend in speciale gevechts eenheden. Mijn derde zoon wilde full-time Thora leren. Ik ging akkoord, op voorwaarde dat hij met dezelfde toewijding – mesirut nefesh – zou leren zoals zijn oudere broers in hun gevaarlijke eenheden in het leger waren.

Ik ben net zo deskundig over de Jesjiewa wereld zoals een soldaat bekend is met zijn wapens.
Ik kan objectief zeggen dat als een persoon niet zijn deel geeft om ons geliefde vaderland te beschermen door het leren van Thora 24 uur met volledige toewijding, dan moet hij op zijn minst een plaats bemannen in het Israëlische leger. Onze vijanden – de Hamas, Hizbulla, en de Iraniërs – zijn super toegewijd. Om ze te verslaan, moeten we meer toegewijd zijn dan zij.

Vergeet je makkelijk leventje. De Talmoed vertelt ons dat er drie dingen niet gemakkelijk te verwerven zijn – Thora, de komende wereld en het Land Israël. We moeten voor alle drie zweten. Als iemand die in Israël woont een makkelijk leventje heeft dan vervult hij zijn taak niet goed.

De jongens in de Jesjiewa, Talmoedische hoge school, die echt leren met Emoena en met heel hun hart zullen blijven leren. Maar de anderen die op zoek zijn naar een gemakkelijk leventje kunnen verwachten dat zij voor het leger worden opgeroepen, tenzij zij werkelijk tot inkeer komen en beginnen dag en nacht Thora te leren met maximale toewijding.

Vergeet niet, de oproep van het leger komt niet van Bibi, het komt van Hasheem. Stop met zeuren en ga hard aan het werk. De onzin is voorbij het is of Thora of dienen in het leger.

Kies wat je wilt.

Rabbijn Lazer Brody zijn blog klik hier.

Over de schrijver

Reply