Ik ben een stukje stof… (Joodse wijsheden)

Het doel van de mens is zijn basis te bereiken, in evenwicht te zijn met zijn innerlijk. De meeste mensen denken dat het vervullen van je wensen dat dat het doel is van de mens maar dat is onjuist.

Dit leren wij van Abraham, hij was een groot mens. Na een lange weg afgelegd te hebben heeft hij de menselijke volmaaktheid bereikt.

Wat heeft Abraham bereikt?

וְאָנֹכִי עָפָר וָאֵפֶר. ‘Ik ben alleen maar stof!’ (Bereesjiet 18:27).

Toen Abraham drie jaar oud was kwam hij tot de conclusie dat G’d bestaat. Daarna heeft Abraham G’d voor zeventig jaar gediend totdat G’d hem opdroeg; “Ga weg uit je geboorteland en van het huis van je vader naar een land dat ik je zal aanwijzen”. Abraham had geen rust, hij heeft erg lang moeten wachten totdat hij de menselijke volmaaktheid bereikt had. G’d heeft Abraham tien keer zwaar op de proef gesteld.

En wat was zijn volmaaktheid? Niets op hoog niveau, maar juist het laagste niveau –
‘ik ben niet meer dan stof’.

Iedereen heeft zijn eigen gedachten en wil zijn dromen realiseren. Als dit niet lukt dan wordt hij boos, dan is hij gekwetst, geeft anderen de schuld van zijn falen en haat zijn medemens. Hij komt in een situatie dat hij ver van zichzelf en van de wereld verwijderd is.

Hij rent achter zijn verlangens aan, maar ‘רבות מחשבות בלב איש ועצת ה’ הוא תקום’ er zijn veel gedachten in het hart van de mens, maar de wil van G’d zal gebeuren (Misjlee 19:21).

 Rabbijn Asher Freund zt”l

Over de schrijver

Reply