hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Ik ben een stukje stof… (Joodse wijsheden)

Het doel van de mens is zijn basis te bereiken, in evenwicht te zijn met zijn innerlijk. De meeste mensen denken dat het vervullen van je wensen dat dat het doel is van de mens maar dat is onjuist.

Dit leren wij van Abraham, hij was een groot mens. Na een lange weg afgelegd te hebben heeft hij de menselijke volmaaktheid bereikt.

Wat heeft Abraham bereikt?

וְאָנֹכִי עָפָר וָאֵפֶר. ‘Ik ben alleen maar stof!’ (Bereesjiet 18:27).

Toen Abraham drie jaar oud was kwam hij tot de conclusie dat G’d bestaat. Daarna heeft Abraham G’d voor zeventig jaar gediend totdat G’d hem opdroeg; “Ga weg uit je geboorteland en van het huis van je vader naar een land dat ik je zal aanwijzen”. Abraham had geen rust, hij heeft erg lang moeten wachten totdat hij de menselijke volmaaktheid bereikt had. G’d heeft Abraham tien keer zwaar op de proef gesteld.

En wat was zijn volmaaktheid? Niets op hoog niveau, maar juist het laagste niveau –
‘ik ben niet meer dan stof’.

Iedereen heeft zijn eigen gedachten en wil zijn dromen realiseren. Als dit niet lukt dan wordt hij boos, dan is hij gekwetst, geeft anderen de schuld van zijn falen en haat zijn medemens. Hij komt in een situatie dat hij ver van zichzelf en van de wereld verwijderd is.

Hij rent achter zijn verlangens aan, maar ‘רבות מחשבות בלב איש ועצת ה’ הוא תקום’ er zijn veel gedachten in het hart van de mens, maar de wil van G’d zal gebeuren (Misjlee 19:21).

 Rabbijn Asher Freund zt”l

Over de schrijver

Reply