nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Masjieach actueel. Een beetje rekenen

ב וְהָאָרֶץ, הָיְתָה תֹהוּ וָבֹהוּ, וְחֹשֶׁךְ, עַל-פְּנֵי תְהוֹם; וְרוּחַ אֱלֹהִים, מְרַחֶפֶת עַל-פְּנֵי הַמָּיִם

1. Bereeshiet 1:2 De aarde was leeg en woest en duisternis boven de oppervlakte van de afgrond en de Geest van G’d zweefde over de oppervlakte van het water.
Een bekende Midrasj vertelt ons dat:
תֹהו – leegte refereert naar de Galoet van Babel
וָבֹהו – refereert naar de Galoet van de Meden
וְחֹשֶׁך – duisternis refereert naar de Galoet van de Grieken
תְהוֹם – afgrond refereert naar de Galoet van Edom
וְרוּחַ אֱלֹהִים– en de geest van G’d refereert naar Mashieach
Volgens de Midrasj wordt met deze vier woorden gerefereerd naar de datgene wat het Joodse volk zal overkomen, de ballingschappen en de uiteindelijke verlossing.
De Gematria (getalswaarde) van deze zin is 3546. Is het belangrijk dit te weten? De Midrasj zegt van wel. Lees verder:
De getalswaarde van 3546 komt drie keer voor in Tenach. De eerste zin is de bovenstaande Bereesjiet 1:2.
2. De tweede zin is י מַגִּיד מֵרֵאשִׁית אַחֲרִית, וּמִקֶּדֶם אֲשֶׁר לֹא-נַעֲשׂוּ; אֹמֵר עֲצָתִי תָקוּם, וְכָל-חֶפְצִי אֶעֱשֶׂה.
Jeshaya 46:10 10 Vertel het einde vanaf het begin, en vanaf de oude tijden de dingen die nog niet gebeurd zijn, zeggende: ‘Mijn advies zal plaatsvinden en alles wat Mij plezier doet, zal ik doen’
De eerste zin van Bereesjiet zien wij dat G’d al het einde gepland heeft.

Berreesjiet 40:8
וַיֹּאמְרוּ אֵלָיו–חֲלוֹם חָלַמְנוּ, וּפֹתֵר אֵין אֹתוֹ; וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם יוֹסֵף, הֲלוֹא לֵאלֹהִים פִּתְרֹנִים–סַפְּרוּ-נָא, לִי
En zei zeiden tegen hem: ‘we hebben een droom gedroomd, en niemand kan het oplossen’. En Joseef zei aan hen: ‘behoren de oplossingen niet aan G’d? Ik verzoek je, vertel het mij’.
De wijnschenker en de bakker vertelden hun dromen aan Joseef. Deze gebeurtenis gaat vooraf aan de verandering van Joseef’s persoonlijke ballingschap naar de ballingschap van het Joodse volk. De datum van deze gebeurtenis was het jaar 2227 vanaf de schepping van de wereld.
3. De derde zin met de gematria van 3546 is te vinden in Tehilliem 11:6
יַמְטֵר עַל-רְשָׁעִים, פַּחִים: אֵשׁ וְגָפְרִית, וְרוּחַ זִלְעָפוֹת–מְנָת כּוֹסָם
Op de slechten zal Hij het kolen laten regenen; vuur en zwavel en brandende wind zal hun aandeel van hun kop.
En zoals de Talmoed Jeroeshalmi zegt Pesachim 10:1 deze zin refereert naar de straf dat G’d in de toekomst aan de volkeren zal geven.
De eerst zin (Bereesjiet) vertelt de hele geschiedenis wat er zal gaan gebeuren, de tweede zin vertelt ons wat is gebeurd vanaf het begin, en de derde zin vertelt ons wat op het einde zal gebeuren.
Wanneer is dan de einddatum? Kunnen wij dit opmaken uit deze zinnen?

Ik weet het niet maar als je het getal 3546 en 2227 bij elkaar optelt dan krijg je 5773 (het jaar 5773 misschien waarbij wij de algehele verlossing kunnen verwachten?)
Het is maar een idee…..

(Yeranen Yaacov)

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply