nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Wat moeten we doen? Eindtijd 2012 Deel 3

Rebezin Esther Jungreis

S’oeda Sjeliesjiet – de derde maaltijd op sjabat.

Op sjabbat worden drie maaltijden gegeten. Vrijdagavond, sjabbat ochtend na sjoel en de derde maaltijd in de late namiddag vlak voor zonsondergang. Deze drie maaltijden symboliseren de drie aartsvaders, de drie delen van onze geschriften Thora, Profeten en de Geschriften en de herinnering aan het manna dat G’d ons in de woestijn heeft gegeven. [Sjemot (Exodus) 16:25] .

Deze derde maaltijd is een gunstige tijd voor gebed. En tot op de dag van vandaag, als ik mijn ogen sluit, hoor ik de zoete stemmen van mijn lieve vader en mijn geliefde geliefde man zaliger en alle gemeenteleden die samen psalm 23 zongen, de psalm die traditioneel wordt gezongen tijdens deze derde maaltijd.

“G’d is mijn Herder, mij zal niets ontbreken …”. De taak van een herder is nederig en eenzaam. Dag in dag uit, dwaalt hij van plaats naar plaats, op zoek naar weide voor zijn kudde. Koning David aarzelde niet om naar G’d te verwijzen als een herder, want hij zag dat G-d’s liefde alles omvattend is als het gaat om de zorg voor zijn kinderen. Wat een prachtige en versterkende gedachten – het maakt niet uit in welke richting ons leven gaat, zelfs als we in een verraderlijke vallei lopen overschaduwd door de dood ook dan hebben we niets te vrezen, want G’d, onze Herder, G’d zal er altijd zijn om ons te leiden naar groenere weiden ook al kunnen wij de weide niet meteen als groen herkennen.

Het is moeilijk te begrijpen hoe het eten van een derde maaltijd, het zingen Psalm 23 en het bespreken van woorden van de Thora zo een ontzagwekkende kracht heeft dat het ons kan beschermen tegen het leed van de barrensweeën.

We leren hier een grote les. De eerste twee shabbat maaltijden eten we terwijl we nog honger hebben, maar na een feestelijke ochtend maaltijd, zijn we nauwelijks in de stemming voor nog een maaltijd. Dus deze maaltijd is niet om onze honger te stillen. Integendeel, het is om de sabbat te vieren en haar lof te zingen, hiermee bevat de derde maaltijd alle anderen maaltijden van sjabat.
De derde maaltijd is symbolisch voor omzetten van de lichamelijke naar het spirituele want uiteindelijk is het ons doel geestelijke wezens te worden en om onszelf te bevrijden van de beperkingen van het materialisme. Onze generatie is helemaal geobsedeerd van materialisme en de jacht van genot.

Je kunt je natuurlijk afvragen: “Waarom moeten we barensweeën hebben voor de komst van de Mashieach? Waarom kan hij niet gewoon zijn aanwezigheid aan te kondigen? De Messiaanse periode zal zijn zoals de derde maaltijd op shabat, als we om de tafel gaan zitten om onze spiritualiteit te vieren en niet om onze honger te stillen, niet voor lichamelijk genot en niet voor het materialisme.

Om dit te laten gebeuren zullen wij al onze moderne middelen die wij liefhebben moet loslaten. Alle ‘lege’ organisaties waarin wij vertrouwen moet wegvallen. Dit uiteenvallen van al onze zekerheden dat zien wij vandaag gebeuren. Regeringen, economie het valt allemaal weg en we voelen ons in ons dagelijks leven niet meer zo zeker. Terrorisme is onderdeel van ons dagelijkse leven en geen leger of politie kan ons garanderen dat wij geen gevaar lopen.

Hierbij komen ook de constante natuurrampen – tsunami’s, aardbevingen, vulkaan uitbarstingen, overstromingen …. het uiteenvallen van de Euro en de Dollar.Dictators worden verwisseld door islamitische fanatici, kortom we zien de vervulling van de profetieën.
Onze verdediging is verdwenen, we zijn kwetsbaar en bang en vragen ons af waar dit allemaal zal eindigen …… waar gaat het over?
We zien alleen datgene wat we willen zien en horen terwijl de wereld intussen snel wereld uiteenvalt.

Hoe lang zullen deze barensweeën duren?…. Het zal duren totdat we de eenvoudige waarheid erkennen en dat is: “dat wij op niemand anders kunnen vertrouwen dan op dan onze Hemelse Vader.”
Laat het geluid van de Sjofar ons wakker schudden en luister naar de stem van Hasheem die ons roept. En dat is het enige antwoord op de grote vraag – wat we moeten doen.

Zelfs als ik deze woorden schrijf, realiseer ik me dat deze simplistische reactie velen kan teleurstellen en irriteren. Maar er is geen enkele manier dat wij, het Joodse volk aan ons lot kunnen ontsnappen.

G’d heeft ons uitgekozen om Zijn licht op deze planeet te verspreiden. …. Een licht van Een G’d, Zijn naam is één … En dat is onze roeping – een roeping waaraan wij niet kunnen ontsnappen.

Trefwoorden:

Over de schrijver

Eén reactie

  1. Anonymous Beantwoorden

Reply