nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Toename van 20% gezinnen die onder de armoede grens leven in Israël waar man en vrouw full-time werken

Hoeveel je ook bezuinigd: “Met hard werken kom je niet boven de armoede grens”.
Uit de laatste rapporten van de armoede bestrijding in Israël blijkt dat meer dan de helft van de gezinnen onder de armoede grens leven, hoewel de algemene gegevens een daling aan armen weergeven. “Je voelt jezelf incapabel want wat je ook doet, je blijft onder de armoede grens hangen”, zegt een alleenstaande en full-time werkende moeder.

Vandaag is het jaarlijks rapport over de armoede in Israël verschenen. In het rapport wordt beschreven dat er een lichte daling is in aantal armen, maar het rapport toont dat de armoede binnen de werkende gezinnen is gestegen. Let wel dat het hier gaat om gezinnen waarbij man en vrouw beiden werken.

“Mijn vrouw en ik werken beiden maar met onze salarissen kunnen wij onze maandelijkse lasten niet dragen”, zei de wanhopige David.Hij is 38 jaar oud en woont in Jeruzalem. “Wij bezuinigen waar wij maar kunnen en we leggen de situatie uit aan onze kinderen dat wij de verwarming niet aan kunnen doen en dat zij ‘s ochtends crackertjes eten in plaats van Cornflakes. Of je het wil of niet je word er hopeloos van,” zegt David. Hij is een voorbeeld van vele vele anderen die het financieel proberen te redden zonder een beroep op liefdadigheids instellingen te doen.

David werkt in de beveiliging en zijn vrouw is maatschappelijk werkster. Zij hebben zes kinderen en samen verdienen zij NIS 9.000 per maand. Volgens de Israëlische Sociale Verzekering ligt de armoede grens op NIS 10.039 per maand voor een gezin met zes kinderen.

Helaas is er een toename van 20% van de gezinnen die maandelijks geld tekort komen voor hun vaste lasten en dit zijn de gezinnen waarbij man en vrouw full-time werken.

Jad Ezra (natuurlijk) helpt deze gezinnen zoveel mogelijk want daarom bestaat de organisatie.

Ynet zie hier het artikel

Over de schrijver

Reply